Dini nikah; halk arasında ‘’İmam Nikah’’ olarak da nitelendiren Dini nikah; geleneklere göre değişerek 2 şahit, bir din adamı ve nikah kıyılacak çiftler ile birlikte gerçekleştirilen ritüel / gelenektir. Toplumda oldukça yaygın olan Dini Nikah,  Türk Medeni Kanunu tarafından ‘’Dini Nikah’’ olarak nitelendirmiştir. ‘’Dini Tören’’ başlığı altında detaylı gereklilikleri açıklanmıştır.

Dini Nikah Hukuk’ta Geçerli Midir?

Türk Medeni Kanunu, dini nikah ya da imam nikahı olarak bilinen bu ritüel için 143. Maddesinde Aile Düzeni ve Dini Tören başlığı altında düzenleme gerçekleştirmiştir. 143 / 3 göre ‘’Evlenmenin geçerli olması dini törenin yapılmasına bağlı değildir.’’ Bulunmaktadır. Yani dini törenlerin ya da imam nikahlarının hukuk nazarında herhangi bir geçerliliği bulunmamaktadır. Gerekli incelemelerin yapılması ve Kanuna göre hareket edilmesi için imam nikahı değil, resmi nikah gerçekleşmesi gerekmektedir.

İmam nikahları, kişilerin inançlarına ve düşüncelerine bağlı olarak değişmektedir. Toplumun bir kısmı imam nikahı törenini gerçekleştirirken, bir kısımda bu töreni gerçekleştirmemektedir. Kanun bu noktada her salt doğru ve resmiyetini ön plana taşımaktadır. Yani kişilerin düşünceleri ve fikirleri kendilerin bir anlam teşkil edebilmektedir. Hukuk nazarında resmiyeti, gerçekliği ve soyut olmasından kaynaklı herhangi bir değeri bulunmamaktadır.

dini nikah geçerli midir

Resmi Nikah

Resmi nikah, evlenme töreni olarak bilinmektedir. Kanunlarda ön görülen gerekliliğini yerine getiren ve temelinde kanıtı yani Evlilik Cüzdanı düzenlendiği törendir. Resmi nikahın hangi koşullarda ve nasıl yapılması gerektiği kanunlarda açıkça belirtilmiştir. Buna göre Türk Medeni Kanunu 141. Maddesine göre ; ‘’ Evlenme töreni, evlendirme dairesinde evlendirme memurunun ve ayırt etme gücüne sahip erkin iki tanığın önünde açık olarak yapılır. Ancak, tören evleneceklerin istemi üzerine evlendirme memurunun uygun bulacağı diğer yerlerde de yapılabilir.’’ Açıklaması bulunmaktadır. Genel olarak bakıldığında evlenme töreninde; şahit olan 2 kişinin ayırt etme gücünün yani herhangi bir sağlık sorunun olmamasını ve resmi bir memur önünde açıkça yapılması gerektiği belirtilmiştir. Hukuka göre evlilik salt bu şekilde yapılması mecburi ve zorunlu kılınmıştır. Aksi taktirde gerçekleşen herhangi bir evlilik; yasalarda kanıt niteliğini taşımaz, bu durumda da evlilik işlevsiz olur.

 

Dini Nikah (İmam Nikahı) Ne Zaman Gerçekleşir?

Günümüzde dini tören ile evlenen birçok kişi olmasından kaynaklı kanunlar bu durumu önüne geçmiş ve gerekli düzenlemeler yapmıştır. Yapılan düzenlemeler evlilik durumlarını kayıt ve kontrol altında tutulması amaçlanmıştır. Aksi taktirde dini nikahlar ile gerçekleştirilen evliliklerin herhangi bir gerçekliği, kanıtlayıcılığı bulunmamaktadır. Resmi nikahlar ise salt kanıt, gerçekli ve bağlayıcılık üzerine kurulmuştur. Kanunlar oluşturulurken; kayıt dışı evliliğinin önüne geçebilmek ve evlenen kişilerin yasal, sosyal haklarını koruyabilmek için dini nikahları belirli bir gerekliliğe bağlamıştır. Aksi taktirde bu durumun önüne geçilmesi ve oluşabilecek herhangi bir hak gaspını ve yasal yükümlükleri korumak mümkün olmayacaktır.

Dini nikahın kıyılması için getirilen; Türk Medeni Kanunu Madde 143 / 2 ‘ye göre ‘’Evlilik cüzdanı gösterilmeden, dini tören yapılamaz.’’ Açıklaması bulunmaktadır. Yani dini törenin gerçekleşebilmesi için çiftlerin evlilik cüzdanlarına sahip olmalar gerekliliği getirilmiştir. Aksi taktirde yine resmiyete bağlı ve Dini töreni gerçekleştiren Din adamı bu durumu gerçekleştiremeyecektir. Kanun, bu sayede toplumun inanç ve düşüncelerine saygı göstermiştir. Genelleyici, kapsayıcı bir noktaya dokunmakla kalmayıp; dini nikahları da gerekli yasal zeminlere oturtmuştur. Bu sayede dini evliliklerin kayıt altına alınmasını sağlamıştır. Dini evliliklerin, hukuksal bir gerçekliği olmadığı gibi evlenen bireylerinde yükümlülüklerini, haklarını korumak mümkün olmamaktadır. Getirilen kanun ile birlikte eşlerin yasal haklarının korunması hedeflenmiştir.

dini nikah

Resmi Nikah Gerçekleşmeden Dini Nikah Yapılması Sonuçları

Evlenme töreni yani Resmi Nikah kıyılmadan, Dini tören yapılarak evlenilmesi; yukarıda Kanun’un belirttiği gibi yasaktır. Evlenecek kişilerin ‘’eş’’ statülerine sahip olmaları için kanunların getirdiği gereklilikleri yerine getirerek, Resmi Nikah gerçekleştirmeleri gerekir. Resmi nikahı gerçekleştirmeden, Dini nikah gerçekleştiren taraflar, birbirleri için ‘’eş’’ statüsüne sahip olmayacaklardır. Bu durumun sonucunda; kanunlar tarafından eşlere tanınmış haklardan muaf kalacaklardır. Ayrıca evliliğin getirdiği yükümlülükler ve sorumluluklardan da muaf sayılacaktır.

Genel olarak Resmi nikahın gerçekleştirilmemesi birçok hukuki problemi de beraberinde getirecektir. Örneğin; çocuk sahibi olmuş bir çift, sadece Dini tören gerçekleştirdiyse kimlikte ‘’Baba’’ vasfı boş kalacaktır. Bir diğer örnek ise hastane de imza atamayacak durumda olan eşiniz için sorumluluk alamayacak ve imza atmayacaksınız. ‘’eş’’ statüsünde olmadığınız için boşanmalarda oluşabilecek nafaka davası açma hakkınız olmamasının yanında herhangi bir miras gibi bir haktan da faydalanamayacaksınız. İlerleyen süreçlerde ise hukuksal problemler her noktada ön plana çıkacaktı.

Diğer Yazılarımız:

Avukata Soru Sor

Boşanmada Kadının Hakları Nelerdir?

Call Now Button