Adi Şirket Nasıl Kurulur?
En basit şirket modeli olan adi şirket veya diğer adıyla adi ortaklık aynı zamanda en kolay kurulan şirket türüdür. Tescil zorunluluğu ve tüzel kişinin olmaması bu şirket türünün tercih edilmesini sağlar. Adi şirket nasıl kurulur? Adi şirketlerde hukuki süreçler nelerdir? Adi ortaklık nedir? Merak edilen bu soruların yanıtlarını yazımızdan okuyabilirsiniz.
Adi şirket en basit şirket türüdür ve sahibinden ayrı bir varlığı olmaz. Türk Borçlar Kanunu’nun 620-645 maddelerine göre düzenlenen bu şirketlerin tüzel kişilikleri de olmaz. Bu nedenle şirketin mal varlığı hakkındaki tüm hukuki süreçlerde ortaklar birlikte hareket ederler.
Adi şirket nasıl kurulur?
Adi şirketler ortakların yani kurucuların aralarında imzaladıkları sözleşmeyle kurulabilir. Kanun, sözleşme için bir geçerlilik şartı öngörmez, adi şirketler açık veya örtülü irade beyanıyla da kurulabilir. Ancak yine de kurucular aralarında sözleşme yaparak bazı şartlar belirlemek ve netleştirmek isteyebilirler. Adi şirket hakkında bilinmesi gerekenleri şöyle maddeleyebiliriz:
- Adi şirketlerde sermaye olarak taşınır ya da taşınmaz mallar konulabildiği gibi şahsi emek, ticari itibar, değerli evrak da sermaye olabilir.
- Adi şirketlerin tüzel kişilikleri olmaz, bu nedenle bir unvanları da yoktur. Unvanları olmadığı için de Ticaret Siciline kaydolmaları gerekmez.
- Adi şirketlerde varlıklar ortaklara aittir. Borçlar da şahsi borçlardır.
- Sözleşmeye bağlı olarak kar ve zarar adi şirketlerde ortaklara eşit şekilde dağıtılır.
- Adi şirketlerde hiçbir ortak, diğer ortakların da onayı olmadan kendi payını devredemez ya da üçüncü bir kişi tüm ortakların onayı olmadan şirkete ortak olamaz.
Adi Ortaklık Sözleşmesi
Adi ortaklık kurulurken sözleşme yapılır mı yapılmaz mı konusunda da dikkatli olmakta fayda vardır. Ortaklar arasında Adi Ortaklık Sözleşmesi yapılabilir. Genellikle ortaklıklar sözleşmeyle kurulur. Tarafların bilgilerinin yer aldığı ve ortaklığın kurulduğunu belgeleyen sözleşmeye Adi Ortaklık sözleşmesi denir. Bu sözleşmede şu bilgiler yer alır:
- Ortakların sicil bilgileri
- Ortaklığın niteliği
- Faaliyet alanı
- Kar ve zararın nasıl paylaşılacağı
- Tarafların hak ve yükümlülükleri
- Üçüncü şahıslarla kurulan ilişkilerin şekli
- Sözleşmenin geçerlilik süresi
- Kurulan adi ortaklıklarda tarafların hisse oranlarının da sözleşmelerde belirtilmesi önem taşır.
Adi Ortaklık Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Adi ortaklık kurmak isteyen kişiler direkt olarak bu şirket türünü seçerek kurabilir. Adi ortaklık gerçek kişiler arasında kurulabilen bir ortaklık türüdür. Bu şekilde kurulan işletmelerde şirket unvanı, ortakların ad ve soy ad bilgileri olabilir. Adi ortaklıklarda tüzel kişilik olmaz, tüzel kişilik olmadığı için de herhangi bir işlemde temsili mümkün olmaz. Adi ortaklıklar iki veya daha fazla kişi arasında kurulabilir. Yapılan ortaklık adi ortaklık sözleşmesi ile sağlanır.
Adi Ortaklıklar Nasıl Kapatılır?
Adi ortaklıklar sözleşme zamanı dolduğunda ya da daha öncesinde kapatılmak istenebilir. Adi ortaklığın nasıl kapatıldığı ise şu maddelerle açıklanabilir:
- Sözleşmede belirtilen amacın gerçekleşmemesi veya gerçekleşmesini engelleyecek durumların olması
- Ortağın biri vefat ettiyse
- İflas ve kısıtlanmayla
- Sözleşmede belirtilen sürenin sona ermesi
Tüm ortakların ortak karar almasıyla adi şirketler kapatılabilir.
Önder Hukuk Bürosu, Çekmeköy Şirket Avukatı ekibiyle şirketlerin hukuki tüm süreçlerinin yasal çerçevede yönetiminde destek sağlar. Bilgi ve danışmanlık almak için bizi arayabilirsiniz.