Tuzla Şirket Avukatı

Tuzla Şirket Avukatı Girişimci İçin Şirket Türleri

Her şirketin ilk amacı ticari varlığını korumak ve sürdürülebilir başarıyı sağlamaktır. Ancak bunun için iyi bir fikir, inovatif yaklaşımlar, müşteri için değer yaratmak kadar girişimcinin sunacağı hizmet ve ürün adına en doğru şirket türünü seçmesi de önem taşır. Girişimciler için şirket türleri hakkında bilgiler sunduğumuz yazımızda, fikrinizi sürdürülebilir başarıya dönüştürmeniz için şirket kurarken dikkat etmeniz gereken noktalar yer almaktadır.

Bir fikriniz ve hedefiniz mi var? Siz de kendi şirketinizi kurmak ve ticari faaliyetlerde mi bulunmak istiyorsunuz? O halde dikkat: Fikirlerinizin en doğru şekilde temsil edilebilmesi için şirket türlerinden sizin için en uygun olanını seçmelisiniz.

Şirket türleri nelerdir?

Ticari işletmeler, yani şirket türleri ilk olarak tüzel kişiliğin olup olmadığına göre farklılık gösterir. Türkiye ekonomisi adına büyük önem taşıyan ticari işletmelerin neredeyse her biri tüzel kişiliğe sahiptir. Ticari veya sosyal amaçlarla bir araya gelen birden fazla kişinin ve mal varlığının oluşturduğu kurumların yasalarca bir kişi olarak kabul edilmesine ise tüzel kişilik denir.

Tüzel kişiliği olan şirketler arasında ağırlıklı olarak şahıs şirketleri, limited şirketler ve anonim şirketler öne çıkar. Üç şirket tipi arasında oldukça önemli bir fark vardır: Şahıs şirketlerin ortakları şahıs şirketin borçlarından bütün mal varlıklarıyla sorumlu olur. Ancak limited ve anonim şirketlerde şirket borçlarından kendi mal varlığıyla sorumlu olur ve ortakların mal varlığına gidilemez.

Şahıs şirketlerinin anonim ve limited şirketlerden bazı temel farkları da vardır. Örneğin, şahıs şirketleri limited ve anonim şirketlere göre daha küçük çaplı olur. Ortak sayısı belirli olan şahıs şirketlerinde ortaklarının sorumlulukları da sınırsızdır. Şahıs şirketlerinde ortakların gerçek kişi olması zorunlu tutulur. Bu nedenle sermaye şirketi olan yatırımcılar hissedarı olamayacakları bu tip şirketleri çoğunlukla desteklemezler.

Limited ve anonim şirket

Girişimi için anonim şirket ile limited şirket arasında bir seçim yapacak olanlar yine bazı noktalara dikkat çekelim: Ortak sayısı, taahhüt edilen sermaye miktarı, ortakların sorumlulukları ve hisse devri konuları son derece önemlidir. Limited şirkette ortak sayısı en fazla 50 olabilir. Ancak anonim şirketlerde ortak sayısı ile ilgili bir üst sınır yoktur. Limited şirket ortakları, SGK primi, vergi borcu ve kamu borçlarından, taahhüt ettikleri sermaye oranında kendi malvarlıkları ile sorumlu olurlar. Anonim şirkette ise sermaye borçları ödendikten sonra, şirketin kamu borçlarına karşı ortakların herhangi bir sorumluluğu olmaz.

Hisse devri açısından ise limited şirket anonim şirkete göre biraz daha dezavantajlıdır. Limited şirket için yapılan hisse devri sözleşmesini imzalar atıldıktan sonra noter onaylamalıdır. Anonim şirket için ise böyle bir zorunluluk yoktur. Anonim şirket için hisse devri salt bir sözleşmeyle gerçekleştirilebilir.

Şirket nasıl kurulur?

Girişiminize yönelik hangi şirket tipini kuracağınıza karar vermeden bir şirketin nasıl kurulduğuna dair fikriniz olmalıdır. Örneğin, şirket kurarken iş planınızı hazırlamalı, faaliyet alanınızı belirlemeli, şirket adresinizi netleştirmeli ve noter onayı almalısınız. Bu adımları biraz daha açabiliriz.

İş planı hazırlamak: Şirketler kurulmadan önce iş planı yapılması ticari başarıyı çok daha kısa sürede yakalamak adına önem taşır. İş planı hazır olan bir şirket kurulum süreci tamamlanır tamamlanmaz hızlıca çalışmalarına başlayabilir.

Faaliyet alanı belirlemek: Kurulacak şirketin faaliyet alanının belirlenmesi de büyük önem taşır. Böylelikle şirket hedefleri çok daha kolay bir şekilde konulabilir ve gerçekleştirilebilir. NACE Kodu listesinden yapılması istenen işi ve ona yakın işleri belirlemeli ve kuruluş aşamasında bunları paylaşmalısınız.

Noter işlemleri: Şirket kurulurken karşımıza çıkan bir konu da noter işlemleridir. Başlıca noter işlemleri ise şunlardır: Mali müşavir vekaletnamesi, imza sirküleri ve imza beyannamesi alımı, şirket türüne göre şirket ana sözleşmesinin onaylanması…

İş yeri adresi: Her şirketin bir adresi olmak zorundadır. Kendi iş yeri olan kişiler tapu gösterebilirler. Kendine ait bir yeri olmayan şirketler içinse iş yeri kira kontratı ile iş yeri açma başvurusu yapılması istenir.

Önder Hukuk Bürosu, Tuzla Şirket Avukatı ekibiyle şirketlerin hukuki tüm süreçlerinin yasal çerçevede yönetilmesine destek sağlar. Bilgi ve danışmanlık almak için bizi arayabilirsiniz.

Call Now Button