Doğum İzninden Sonra İşten Ayrılma: Haklarınız
Doğum izninden sonra işten ayrılma, kadın işçinin kendi isteğiyle sözleşmeyi sona erdirmesi ya da işverenin izin dönüşü sözleşmeyi feshetmesi şeklinde gerçekleşebilir. Kendi isteğinizle ayrılırsanız bildirim süresine uymanız gerekir ve doğum, kıdem tazminatı doğuran haller arasında sayılmadığı için istifada kural olarak kıdem tazminatı doğmaz. İşveren ise hamilelik ve doğumu geçerli fesih sebebi olarak gösteremez; bu yönde bir fesih işe iade ve ayrımcılık tazminatı taleplerine konu olabilir.
Aşağıda önce doğum izninin güncel süresini, ardından istifa ile işveren feshinin sonuçlarını ve işten ayrılmadan önce değerlendirebileceğiniz seçenekleri ele alıyoruz.
Doğum izni ne kadar sürer?
4857 sayılı İş Kanunu 74. madde uyarınca kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra on altı hafta olmak üzere toplam yirmi dört hafta çalıştırılmaması esastır. Çoğul gebelikte doğumdan önceki sekiz haftaya iki hafta eklenir. Sağlık durumu uygunsa ve doktor onay verirse kadın işçi doğumdan önceki iki haftaya kadar çalışabilir; bu durumda çalıştığı süreler doğum sonrasına eklenir. Erken doğumda kullanılamayan doğum öncesi süreler de doğum sonrasına aktarılır.
Doğum sonrası izin süresi, 7578 sayılı Kanun ile sekiz haftadan on altı haftaya çıkarılmıştır. Bu Kanun 1 Mayıs 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Daha önce doğum yapmış işçiler bakımından geçiş hükümlerinin nasıl uygulanacağını kendi durumunuza göre ayrıca kontrol etmeniz yerinde olur.
Analık izni bittikten sonra işten ayrılmayı düşünmeden önce kanunun tanıdığı ek izinleri de bilmeniz önemlidir:
- Altı aya kadar ücretsiz izin: İsteğiniz hâlinde yirmi dört haftalık sürenin (çoğul gebelikte yirmi altı haftanın) tamamlanmasından sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre yıllık ücretli izin hesabında dikkate alınmaz.
- Yarım çalışma için ücretsiz izin: Doğum sonrası analık izninin bitiminden itibaren, çocuğun hayatta olması kaydıyla, birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir. Çoğul doğumda bu sürelere otuzar gün eklenir; çocuğun engelli doğması hâlinde süre üç yüz altmış gündür.
- Süt izni: Bir yaşından küçük çocuğunu emziren kadın işçiye günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir ve bu süre çalışma süresinden sayılır. Yarım çalışma izninin kullanıldığı dönemde süt izni hükümleri uygulanmaz.
Kanun, 74. madde hükümlerinin İş Kanunu kapsamında olsun ya da olmasın iş sözleşmesiyle çalışan her işçiye uygulanacağını da açıkça belirtir.
Doğum izninden sonra kendi isteğinizle işten ayrılma
İzin dönüşü çalışmaya devam etmek istemiyorsanız sözleşmeyi istifa yoluyla sona erdirebilirsiniz. Bu durumda dikkat etmeniz gereken üç konu vardır: bildirim süresi, kıdem tazminatı ve kullanılmayan yıllık izinler.
Bildirim süresine uyulması
Belirsiz süreli iş sözleşmelerinde fesihten önce durumun karşı tarafa bildirilmesi gerekir. İş Kanunu 17. madde bildirim sürelerini kıdeme göre şöyle belirler:
- İşi altı aydan az sürmüş işçi için iki hafta,
- altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş işçi için dört hafta,
- bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş işçi için altı hafta,
- üç yıldan fazla sürmüş işçi için sekiz hafta.
Bu süreler asgaridir ve sözleşmeyle artırılabilir. Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır. Bu kural işçi için de geçerlidir; bu nedenle istifa tarihini planlarken bildirim süresini hesaba katmanız gerekir. Ayrıntılar için ihbar tazminatı yazımıza bakabilirsiniz.
Kıdem tazminatı alınabilir mi?
Kıdem tazminatı, 1475 sayılı Kanunun yürürlükte kalan 14. maddesinde sayılan hallerde ödenir. Bu haller arasında işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık dışındaki nedenlerle feshi, işçinin haklı nedenle feshi, muvazzaf askerlik, emeklilik amacıyla ayrılma ve kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde kendi isteğiyle ayrılması bulunur. Doğum veya doğum izninin bitmesi bu hallerden biri olarak sayılmamıştır.
Bu nedenle yalnızca doğum izninden sonra istifa etmeniz, tek başına kıdem tazminatı hakkı doğurmaz. Bununla birlikte evlilik tarihinden itibaren bir yıl dolmadıysa ya da aşağıda açıklanan haklı nedenlerden biri varsa durum değişebilir. Hesaplama esasları için kıdem tazminatı yazımıza göz atabilirsiniz.
Kullanılmayan yıllık izin ücreti
İş Kanunu 59. madde uyarınca iş sözleşmesi hangi nedenle sona ererse ersin, hak kazanılıp kullanılmayan yıllık izin sürelerinin ücreti sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücret üzerinden ödenir. Bu alacağa ilişkin zamanaşımı da sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren başlar. İstifa etmeniz bu hakkınızı ortadan kaldırmaz.
Haklı nedenle fesih ve kıdem tazminatı
İşçi, İş Kanunu 24. maddede sayılan hallerde bildirim süresini beklemeden sözleşmeyi feshedebilir. Örneğin ücretin kanun veya sözleşmeye uygun hesaplanmaması ya da ödenmemesi, çalışma şartlarının uygulanmaması, işverenin işçinin şeref ve namusuna dokunan söz ve davranışları bu kapsamdadır. Haklı nedenle yapılan bu fesih, 1475 sayılı Kanunun 14. maddesi uyarınca kıdem tazminatı hakkı doğurur.
İzin dönüşü ücretiniz ödenmiyorsa veya eksik ödeniyorsa ücreti zamanında ödenmeyen işçinin hakları yazımız konuyu ayrıntılı ele alır. İşyerinde sistematik baskıya maruz kalıyorsanız mobbing kavramı da değerlendirilmelidir. Haklı nedenin varlığını ispat etmek önemli olduğundan yazışmaları, bordroları ve banka kayıtlarını saklamanız faydalıdır.
Doğum izninden dönen personelin işten çıkarılması
İşveren doğum izni dönüşü sözleşmeyi feshederse çeşitli korumalar devreye girer. İş Kanunu 18. maddenin üçüncü fıkrası, özellikle şu hususların geçerli fesih sebebi oluşturmayacağını belirtir:
- ırk, renk, cinsiyet, medeni hâl, aile yükümlülükleri, hamilelik, doğum ve benzeri nedenler,
- 74. maddede öngörülen ve kadın işçilerin çalıştırılmasının yasak olduğu sürelerde işe gelmemek.
İş güvencesi hükümleri, otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan ve belirsiz süreli sözleşmeyle çalışan işçiler için uygulanır. Bu koşulları taşıyorsanız fesih bildiriminin tebliğinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurmanız zorunludur. Arabuluculukta anlaşma sağlanamazsa son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir (İş Kanunu 20. madde). Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükü işverendedir.
Mahkeme feshin geçersizliğine karar verirse işveren işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır. İşe başlatmazsa en az dört, en çok sekiz aylık ücret tutarında tazminat öder; ayrıca kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmayan süre için dört aya kadar ücret ve diğer haklar ödenir. İşçinin kesinleşen kararın tebliğinden itibaren on iş günü içinde işverene başvurması gerekir. Süreç için işe iade davası yazımızı inceleyebilirsiniz.
Ayrımcılık tazminatı
İş Kanunu 5. madde uyarınca işveren, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, sözleşmenin sona ermesinde de cinsiyet veya gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz. Bu ilkeye aykırılıkta işçi, dört aya kadar ücreti tutarında uygun bir tazminattan başka yoksun bırakıldığı hakları da talep edebilir. İspat yükü kural olarak işçidedir; ancak işçi ihlal ihtimalini güçlü biçimde gösteren bir durum ortaya koyduğunda işveren ihlalin olmadığını ispatlamak zorunda kalır. Hamilelik dönemine ilişkin ayrıntılar hamilelik sebebiyle işten çıkarılma yazımızda yer alır.
İşveren feshinde, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık hâlleri dışında, kıdem ve bildirim süresine ilişkin haklarınız da gündeme gelir. Hangi kuruma başvuracağınızı işten çıkarılınca işçi nereye başvurmalı yazımızda bulabilirsiniz.
İşten ayrılmadan önce kısmi süreli çalışma seçeneği
Çocuğunuzun bakımı nedeniyle tam zamanlı çalışmak zor geliyorsa istifadan önce kısmi süreli çalışma hakkını değerlendirebilirsiniz. İş Kanunu 13. maddeye göre 74. maddedeki izinlerin bitiminden sonra, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi izleyen ay başına kadar ebeveynlerden biri kısmi süreli çalışma talep edebilir. Bu talep işveren tarafından karşılanır ve geçerli fesih nedeni sayılmaz.
Bu haktan yararlanmak veya tam zamanlı çalışmaya dönmek isteyen işçi, işverene en az bir ay önce yazılı bildirimde bulunur. Kısmi süreli çalışmaya geçen işçi, aynı çocuk için bir daha bu haktan yararlanmamak üzere tam zamanlı çalışmaya dönebilir. Ebeveynlerden biri çalışmıyorsa çalışan eş bu talepte bulunamaz.
Kısa değerlendirme
Doğum izninden sonra istifa etmek kanunen mümkündür; ancak bildirim süresine uyulmalı ve kıdem tazminatının yalnızca kanunda sayılan hallerde doğduğu unutulmamalıdır. İşveren tarafından yapılan feshe karşı ise işe iade ve ayrımcılık tazminatı yolları vardır ve bu yollar kısa sürelere bağlıdır. Her olayın koşulları farklı olduğundan karar vermeden önce sözleşmenizi, kıdeminizi ve işyerindeki işçi sayısını birlikte değerlendirmeniz önemlidir. Konuyla ilgili genel çerçeve için iş hukuku sayfamıza bakabilirsiniz.
Sık sorulan sorular
Doğum izninden sonra istifa edersem kıdem tazminatı alabilir miyim?
Kıdem tazminatı 1475 sayılı Kanunun 14. maddesinde sayılan hallerde ödenir ve doğum bu haller arasında yer almaz. Bu nedenle yalnızca doğum izni sonrası istifa, kural olarak kıdem tazminatı doğurmaz. Evlilikten itibaren bir yıl içinde ayrılma veya İş Kanunu 24. maddedeki haklı nedenle fesih gibi durumlarda ise kıdem tazminatı gündeme gelebilir.
Doğum izni sonrası istifada bildirim süresine uymak zorunlu mu?
Evet. Belirsiz süreli sözleşmelerde İş Kanunu 17. maddedeki bildirim süreleri işçi için de geçerlidir ve kıdeme göre iki ile sekiz hafta arasında değişir. Bildirim şartına uymayan taraf, bu süreye ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.
İşveren doğum izninden döndüğüm için beni işten çıkarabilir mi?
İş Kanunu 18. maddesine göre hamilelik, doğum ve aile yükümlülükleri geçerli fesih sebebi oluşturmaz. İş güvencesi kapsamındaysanız fesih bildiriminin tebliğinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurmanız gerekir. Gebelik nedeniyle farklı işlem yapılması ayrıca dört aya kadar ücret tutarında ayrımcılık tazminatı talebine konu olabilir.
Doğum izni bittikten sonra ücretsiz izin kullanabilir miyim?
Evet. İsteğiniz hâlinde yirmi dört haftalık analık izninin tamamlanmasından sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Ayrıca ilk doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin hakkı da vardır.